Dilin Ucuna Bakılarak Dil Bağı Anlaşılabilir mi?
Dil bağı fark edilmeden büyüyen çocuklarda zamanla dilin yapısında, dil bağının türüne göre etkilenme olabilmektedir.
Tip 1 ve Tip 2 ön dil bağı olan çocuklarda dil ucuna kadar dil bağı yerleştiğinden, dil ucunun öne doğru çıkarılmaya çaba harcanması durumunda, dil ucunda çatallanma, dil ucunun aşağıya doğru yönelmesi görülebilir. Videoda Tip 1 ön dil bağı olan genç hastada dil ucu dışarıya doğru çıkarılmaya çalışıldığında, aşağıya doğru zorunlu yönelme olduğu, dil ucunun her iki yanındaki kas grubunun normalden daha fazla çalışmasına bağlı olarak çatallanma olduğu görülmektedir.
Videoda, ilginç bir detay daha mevcut. Ön dil bağı olan hastaların ağız içerisinde dillerini çok daha rahat her iki yana yuvarlama hareketi yapabilmesi, dil ucundaki hareket kısıtlanmasının bir sonucu olarak saptanabilir.
Dil bağının ön yarımını tutan hastalarda, dil öne doğru rahatça büyüyemediğinden ve dil ucunu yukarıya kaldıran kas grubu yeterli miktarda çalışamadığından dilin daha yassı ve geniş görünümde olmasına neden olabilmektedir. Gözle görülmeyen ve mukoza altında yerleşen arka dil bağı olan hastalarda, dil daha kısa ve yanlara doğru daha geniş görülebilir; hatta "dil kısalığı" teriminin yanlış bir şekilde arka dil bağı (submukozal dil bağı, posterior tongue tie) için kullanıldığı düşünülmektedir.
Azimle dil ucunu hareket ettirmeye çalışan Tip 1 ve tip 2 ön dil bağı olan hastalarda, zaman zaman dil bağında kendiliğinden yırtılma ve dil ucundaki çatallı görünümde belirginleşme olabilir.
Resimde görülen tip 2 ön dil bağı olan hastanın dil bağının dil ucuna kadar ulaşmadığı ve dil ucunun az da olsa yukarıya doğru kaldırılabildiği görülmektedir. Dil ucundaki yuvarlak ve hafif çatallı görünüm dikkat çekmektedir.
Dil bağı ile ilgili birçok detayı bulabileceğiniz linkler >>
www.muratenoz.com/2016/11/dilin-ucuna-baklarak-dil-bagi-anlasilirmi.html
www.dil-bagi.ameliyati.info/
www.muratenoz.com/2016/10/kansiz-bicaksiz-dil-bagi-ameliyati.html